08 April 2013

Pangkor laut yang heaven


Assalamualaikum guys..  

aku nak citer kenangan aku di pangkor laut.. 

abes je spm hari nie, esoknya aku terus berangkat pegi ke pulau pangkor laut. untuk pengetahuan kome, pulau pangkor dan pangkor laut nie laen tapi bersebelahan je. yang membezakan pulau nie adalah pangkor laut sebuah pulau yang privated, bukan calang-calang orang yang masuk ke sini..kena booked dulu, xde duit jangan harap la nak masuk oi...

tapi aku ada kat sana sebulan lebih....mesti korang tertanya-tanya betapa byk nye duit aku.....hahaha

pangkor laut nie pernah menjadi the best island in the world-ranked second dan sememangnya tempat SPA yang terbaik di dunia..

kalau korang nak cari SPA antara yang terbaik di dunia kat pangkor laut nie la tempatnya..

banyak la award die dapat sampai skrg .. tengok di sini 








cantik kan??

bayangkan sebulan aku kat sana...

sebenarnya, aku bekerja kat sana. sambil aku bekerja sambil aku bercuti la kiranya kan..

aku dapat offer kerja kat sana, sebab tu aku tak lepaskan peluang nie..

apa keje yang aku buat kat sini?? banyak weh keje aku...

orang laen abes je spm nak pegi bercuti, nak lepas tension, tak nak di ganggu la.. nak privacy la.. lepak-lepak dengan kawan-kawan selepas berperang dengan spm.. tapi aku tidak.. terus menghilangkan diri jugak..tapi ke pangkor laut..hehe


ko nak tengok uniform aku masa kat sana..

kat sini aku guna nama samaran iaitu Afendi..
tugas hakiki aku time nie adalah sebagai banquet  kat cafe fisherman coves jaga breakfast,lunch and dinner.kadang -kadang tu kat uncle lim kitchen,royal bay beach club, tapi kalau  ada guest request nak pergi ke pulau nine islands, aku kena bawak n prepare makanan,semua yang diperlukan oleh guest. selalunya aku akan bawak dorang naik sunset cuise charted cruise.tengok pada aktiviti ape yang dorang nak.. perjalanan dari pangkor laut ambil masa 40minit..

Charted Cruise


Sunset Cruise














uniform simple aku

bila aku dapat tourist yang slanga france aku jadi tak paham ape yang dorang ckp.. kadang-kadang aku angguk je.. kadang-kadang naek kepala gile aku, aku saje je cakap bahasa melayu.. bkn die paham pun.. aku ckp, ape lagi yang ko nak setan..terus die cakap whatts?  aku terus ckp no,no.. the nine islands is the most beautiful and u can relax ur minds. enjoy ur self sir.. hakhak


tapi yang penting, aku layan die baek-baek punye.. pastu sebelum turun kapal dorang akan hulur kat aku tipss.. orang bagi kite amek, rezeki jangan di tolak..hehe

bukan maen banyak tips aku dapat.. gaji aku bukan nya besar pun..hakhak

ada sekali tu, aku dapat tips dolar amerika $1200.. aku terus bank in duit tu..hakhak



tapi pernah satu hari tu, angin yang kuat sampaikan ada arus ombak yang di panggil current telah menenggelamkan sauh kapal kami,kaki dengan tangan aku luka sebab nak menahan sauh daripada terus hanyut.. time tu aku dah cuak dah,sebab aku bukan pandai berenang pun,alhamdulillah semuanya selamat.

kat pangkor laut nie ada satu pantai yang sangat cantik di panggil emerald bay. kadang-kadang aku ditugaskan jadi waiter, ala-ala macam kat hawai macam tu.. kot-kot kalau ada tourist yang nak order air, aku la p antaq kat depa tu..

cantik kan??

tapi masalahnye ada satu minah saleh nie, selamber die je mandi tanpa seurat benang.. rezeki mata la kata orang..hehe tapi aku pegi la explain kat dia undang-undang kat malaysia nie. aku suruh la dia pakai bikini dia balik. sini bukan hawaiiii! sini negara islam.. gila ape nak biarkan die, kang x pasal-pasal kena ngap dengan buaya-buaya nie.. nasib ada aku!hehe

dalam seminggu keje aku dapat cuti sehari, time cuti nie lah aku akan singgah ke pulau besar pangkor untuk membeli belah. n kenangan kat pulau pangkor nie masa jumpe awek.. ececeh..



perdana menteri kita pun pernah datang pangkor laut  kalau korang nak taw..hehe time tu aku lah yang serve die.. kire bangga la jugak..

sepanjang aku kat sana, alhamdulillah solat aku tak pernah tinggalkan.. aku masih ingat pesan ibu..


Skuad, skuad sedia..


lepas balik je daripada pangkor laut,dorang offer aku pergi ke tanjong jara or cameron highlands pulak.. tapi aku pilih pergi ke program latihan khidmat negara.

thanks read this entry..

15 comments:

el said...

yes pangkor laut mmg the best
w/pun xnah pergi pangkor laut lg..just sipi2 kat pangkor tu..laut dia mmg ohsem sgt..bersih cantek the best ever pulau lah katanya..hahaha

ANNA MARIANA said...

wah, sis pernah sana.. memang terbaik sangat.. all the best untuk PLKN k..

HafRizah@Dátiles.Dulces said...

wahh bestnye... teringin nak pergi.. tapi mahal sangat la haha...

zeera rahman said...

teringin nak honeymoon kat pangkor tp dah ada anak sorang,,,
xleh honeymoon :)

Vivi Farhana said...

macam sronok kerja lepas spm,,saya duk rumah lagi seronok hahaha. Tapi,tahniah. dapat pengalaman kerja :)

fiza nss said...

bestnye..teringin nak ke sane..honeymoon nanti la..hahahaha

Najwa Ayuni said...

wahh, teringan jugak nak ke sana! hehe :D

Noor Mala Shahar said...

cantik pemandangannya

latifah zainal said...

cantik view kat pangkor..rajinnya kerja lepas spm.bguzla..dapat duit poket,dapat pengalaman,dapat merasa susah cari duit..hehe..plkn siri brape ni dik

tripleh nuruddin said...

best sangat2

Cik Bluewendy Wendy said...

waahh.. chantek tmpt nya.. :)

Mizz Aiza said...

cantik pangkor laut..

niena ramlan said...

untungla keje kat situ , dpt pakai kain batik , hoho . view dia pon cantik :D

miss fifi said...

wah best nyer :D

aima said...

bestnya pangkor